Vad är unikt med Ingrid Segerstedts gymnasium?

Att våra fyra utbildningsvägar så tydligt tar ställning för rättvisa och tolerans och mot främlingsfientlighet och rasism. Utbildningarna tar också, allihop, på olika sätt, avstamp i hur du kan göra skillnad i världen. Titta på våra filmer om de olika utbildningarna om du vill veta mer om dem. Att vi har en tydlig vision och värdegrund som tillsammans skapar det vi kallar ”Ingrid-andan” är också unikt för vår skola. Titta på vår film ”Att vara elev på Ingrid Segerstedts gymnasium” om du vill höra eleverna berätta mer om det.

 

Var hittar man Ingrid Segerstedts gymnasium?

I ett litet rosa stenhus mitt emot Heden i centrala Göteborg. På Södra vägen 25.

 

Hur många elever går på skolan?

Vi har ca 380 elever fördelade på 12 klasser. Fyra paralleller i varje årskurs.

 

Vilken var lägsta antagningspoängen i år?

I år var lägsta antagningspoängen på Samhällsprogrammet 245 och på Ekonomiprogrammet 258. Det genomsnittliga meritvärdet hos eleverna är i år ca 290

 

Vad är det för elever som går på skolan?

Våra elever kommer från ca 100 olika grundskolor! Ungefär hälften av eleverna är från Göteborg, resten är inresande från andra kommuner, så de flesta eleverna har olika skolbakgrund och skolerfarenheter när de börjar hos oss. Gemensamt för våra elever är att de är snälla, glada, engagerade och studiemotiverade!

 

Hur är fördelningen mellan pojkar och flickor?

I dagsläget är ungefär en femtedel av våra elever pojkar.

 

Varför ska jag välja Ingrid Segerstedts gymnasium?

Om du är intresserad av samhällsfrågor, mänskliga rättigheter, mångfald, politik, fred, rättvisor eller diplomati, då ska du absolut titta vidare på Ingrid Segerstedts gymnasium. För oss är det också viktigt att du trivs, är trygg och har roligt i alla dina tre gymnasieår. Därför brukar vi säga att det är bra om du går lite på magkänsla när du väljer gymnasium. Så, är du nyfiken på en liten gymnasieskola med familjär känsla som är fylld med engagerade elever och lärare, så bokar du in dig på en rundvandring hos oss och sen väljer du vår skola om ”magkänslan känns rätt” helt enkelt!

 

Vem äger skolan?

Vår skola har ingen ägare, den drivs av en stiftelse. Det är därför ingen kan plocka ut någon vinst och det är därför som hela elevpengen kan gå tillbaka till verksamheten.

 

Vem var Ingrid Segerstedt?

Ingrid Segerstedt var en journalist och politiker som kämpade hela sitt liv för fred, frihet och jämställdhet. Hon tvekade aldrig att ta ställning mot orättvisor som rasism och främlingsfientlighet. 

 

Vilka program och inriktningar har Ingrid Segerstedts gymnasium?

Skolan erbjuder alla tre inriktningarna på samhällsprogrammet och inriktningen mot juridik på ekonomiprogrammet. 

 

Vad menas med EoV, JoS, RoD och IoM?

Det är namnen på våra fyra utbildningsvägar. EoV, IoM och JoS är våra tre utbildningar inom det samhällsvetenskapliga programmet och RoD är vår utbildning inom ekonomiprogrammet.
EoV står för ”europa och världen” och är ett samhällsprogram med inriktning mot samhällskunskap.
IoM står för ”identitet och mångfald” och är ett samhällsprogram med inriktning mot beteendevetenskap.
JoS står för ”journalistik och samhälle” och är ett samhällsprogram med inriktning mot media
RoD står för ”rättvisa och diplomati” och är ett ekonomiprogram med inriktning juridik

 

När väljer jag inriktning?

Om du väljer samhällsprogrammet kommer du under våren i årskurs 1 att göra ditt inriktningsval. Det är alltså först då du väljer om du vill läsa EoV, Jos eller IoM.
Väljer du Ekonomiprogrammet väljer du samtidigt inriktningen juridik eftersom det är den inriktning vi erbjuder här.

 

Vilka individuella val kan jag välja på Ingrid Segerstedts?

I år erbjöd vi följande individuella val:
Bild
Digitalt skapande
Engelska 7
Idrott och hälsa 2
Matematik 3b
Ensemble
Naturkunskap
Privatjuridik
Retorik
Textkommunikation

 

Hur är lärarna?

Samtliga våra lärare är legitimerade lärare och har lång erfarenhet av undervisning. De är engagerade i sina ämnen, de är riktiga ”ämnesnördar”, och de gör allt de kan för att skapa goda relationer till sina elever. Lärarna arbetar aktivt för att skapa en god gemenskap och en stimulerande lärmiljö för alla elever på skolan. Medelåldern på lärarna är ca 40 år.

 

Hur är skolledningen?

Även skolledningen är före detta lärare och har lång erfarenhet av både undervisning och skolutveckling. Skolledningen arbetar aktivt för att skapa ett respektfullt och varmt bemötande i en trivsam och trygg lärmiljö samt för att alla elever ska få den ledning och stimulans de har rätt till för att utvecklas så långt som möjligt efter sina egna förutsättningar.

 

Har ni någon elevhälsa?

Ja, vi har alla funktioner inom elevhälsan hos oss. Skolkurator, skolsköterska och specialpedagog arbetar heltid och är nåbara på skolan alla dagar i veckan. Skolläkare och skolpsykolog arbetar deltid och är hos oss regelbundet. 

 

Hur ser en skolvecka ut för eleverna, kan en se schema någonstans?

Speciellt för oss är att vi brukar lägga ut all undervisning på fyra dagar så att eleverna har en dag som är schemafri. Vi har helt enkelt tryckt ihop alla håltimmar till en och samma dag. Anledningen till det är att elever med lång resväg ska slippa långa resvägar och ha möjlighet att sitta hemma och ägna sig till studier en dag per vecka. 

På vår hemsida, under fliken ”Elevservice” kan du se alla våra scheman.

 

Var äter eleverna lunch?

Lunch serveras på La´Venue, i en lokal i vårt kvarter, ca 5 minuters promenad från skolan. Där finns alltid ett vegetariskt/veganskt alternativ och varje dag serveras även yoghurt och flingor som alternativ till ordinarie meny. Den som har behov av specialkost har även möjlighet till detta.

 

Var har eleverna idrott?

Under vår och sommar har eleverna idrott ute på Heden. Under de kallare månaderna bedrivs undervisningen i Exercishuset på Heden.

 

Får en som elev låna en dator hos er? 

Alla elever lånar en Chromebook när de börjar på skolan. Denna behövs då du söker kunskap, kommunicerar, skapar eget material eller planerar ditt skolarbete. Förutom vårt elevregistersystem, Adela, använder vi också Googles alla applikationer som Google Classroom, Google Kalender, G-mail, Chromex etc.

 

Hur ser ni på studier utomlands?

Vi är positiva till studier utomlands. Vill en elev studera på någon av våra svenska skolor runt om i världen eller på annan skola ansöker eleven om studieuppehåll hos skolans rektor. Om detta beviljas är eleven garanterad en plats hos oss när hen är tillbaka efter ett år. Av olika skäl kan studieuppehåll inte alltid beviljas. I dessa fall kan du som elev alltid skriva ut dig från oss och ansöka om ny plats innan du är tillbaka igen. Vi gör alltid allt vi kan för att återanta elever som studerat utomlands.

 

Vad kan man bli när man tagit studenten hos er?

Samhälls- och Ekonomiprogrammet är två breda högskoleförberedande utbildningar så du kan bli nästan vad du vill. Många av våra elever väljer att gå vidare med studier som bygger vidare på våra fyra utbildningar som exempelvis journalistik, statsvetenskap och juridik

 

Vad gör tidigare elever på skolan idag?

Många av våra elever har haft tjänster inom både FN och på EU. Några arbetar som journalister både i Sverige och utomlands och många arbetar i olika organisationer som på olika sätt förbättrar livsvillkoren för människor runt om i världen och som värnar om att de mänskliga rättigheterna respekteras.

 

Kommer skolan att ha något öppet hus?

Ja, vi öppnar upp dörrarna till skolan vid fyra olika tillfällen under året, två på hösten och två på våren. Tider för öppet hus hittar du på vår webbplats. Vid dessa tillfällen har du möjlighet att kika runt i våra lokaler och prata med personal och elever på plats.

 

Kan jag komma och skugga undervisning på skolan en vanlig skoldag?

Ja, vi organiserar skuggdagar för niondeklassare vid behov. Anmäl ditt intresse för att vara med på en skuggdag via länken på vår webbplats under fliken ”För dig i åk 9” så hör vi av oss när det blir dags.

 

Hur kommer man i kontakt med er?

Oavsett vem du vill prata med är bästa sättet att komma i kontakt med oss att skicka ett mejl. Vanligen svarar vi på dessa inom ett dygn. Mejladresser till all personal hittar du på vår hemsida.