Skolans historia

Författad av Eva Lidholm, en av skolans grundare och numera ledamot i styrelsen för Stiftelsen Ingrid Segerstedts gymnasium.

NY GYMNASIESKOLA

1999 väcktes idén om en liten fristående gymnasieskola av några gymnasielärare med lång erfarenhet av undervisning. Dessa var Ulf Dagman, Stellan Lindquist,  Eva Lidholm,  Björn Mässvik och Marja Wallmark. Anneli Wildfang som också anslöt sig till gruppen kom från vuxenundervisningen. Ulf och Stellan var samhällsvetare; Eva och Anneli språklärare och Marja och Björn medielärare.  

 


Skolans grundare planerar under större delen av 1999 det som ska komma att bli den nya gymnasieskolan. 

Vi ville erbjuda ungdomar en god, samhällsvetenskaplig utbildning på en liten skola där möjligheterna att lära känna varandra var större och där man lättare och snabbare kunde kommunicera, både i och utanför klassrummet. Viktigt för oss var också att starta skolan som en icke vinstdrivande stiftelse där eventuellt överskott återinvesteras i skolan.

 

INGRID SEGERSTEDT WIBERG

Efter att vi skissat fram innehåll i denna utbildning, såg vi Ingrid Segerstedt Wiberg som den som bäst kunde förkroppsliga denna bild. Vi tog kontakt med henne och hon accepterade med glädje att bli skolans gudmor och att ge sitt namn till skolan..

Skolverket hade förstås godkänt vår ansökan och efter lite letande hade vi också en lokal.


Ingrid på en av många demonstrationer mot flyktingpolitiken

 

SKOLSTART AUGUSTI 2000

I augusti 2000 kunde så våra allra första, djärva elever ropas upp och skolans första  termin rullade igång på översta våningen på Ebbe Lieberathsgatan 19 i Göteborg. Ingrid Segerstedt Wiberg var med vid invigningen och trivdes gott bland ungdomarna.

Som sparsamma och något oerfarna entreprenörer var vi försiktiga med alla utgifter. Ulf, Stellan, Eva och Anneli täckte själva som lärare upp större delen av första årets kurser. Vi hade dock anställt lärare i idrott, matematik/nk och spanska. Marja och Björn började andra året då skolans inriktningar  med mediekurser startade.

Redan under första läsåret skedde en del förändringar i skolledningen. Stellan sökte sig till annan verksamhet och Ulf övertog ensam ansvaret som rektor. Björn sökte också snart andra vägar. Vi andra ingick i skolledargruppen  som tillsammans med Ulf också utgjorde skolans styrelse. Under de första åren undervisade vi i stor utsträckning.


Skolledning och lärare under läsåret 2004-2005

Under hösten 2008 blev vår avhållne och mycket uppskattade rektor Ulf Dagman sjuk och avled 2010.  Sommaren samma år flyttade skolan till Södra vägen 25, en vacker fastighet från 1800-talet.

 

SKIFTE I SKOLLEDNINGEN

Anneli Wildfang efterträdde Ulf som rektor fram till 2013. Då anställdes Carl Nilsson, vår nuvarande rektor.


Rektor Carl Nilsson med personal vid julavslutningen i december 2014.

Stiftelsens styrelse består för närvarande av skolstartarna Anneli Wildfang, Marja Wallmark och Eva Lidholm. Därutöver Anette Carlsson (journalist och god vän med Ingrid), Claes Westerberg (ekonom, f.d. rektor) och Camilla Linde (fd elev på skolan, verksamhetsutvecklare på Röda Korsets Ungdomsförbund).

 

MÅNGA EVENEMANG OCH TRADITIONER…

Mycket har hänt på skolan under årens lopp:

ÅR 1 dvs läsåret 2000-2001, genomfördes Europeiska Språkdagen  som uppmärksammades under flera läsår. Elever planerade rollspel, lekar och tävlingar och föreläsare från universitetet bjöds in.


Språkdagen i september 2008 då eleverna bland annat spelade upp en egen tolkning av Rödluvan på franska, spanska och tyska.

I oktober hade vi en temavecka mot främlingsfientlighet och rasism med besök av Jan Molin, Abraham Frischer, en överlevare från Auschwitz, Iman Shakarchi m fl.

Stockholm besöktes i december där vi bl a träffade Mona Sahlin och ställde frågor om integration.

I maj reste vi för första gången till Polen med alla eleverna. Abraham Frischer och ett filmteam från SVT var med. Filmen kom att ingå i projektet Levande historia.

 

ÅR 2 följdes Språkdagen av en uppskattad European Song Contest. Eleverna i åk 2 deltog i vårt första FN-rollspel som har kommit att genomföras varje år och också kompletterats med ett EU-rollspel.

Eleverna på medieinriktningen (som i början kallades KoI – Kommunikation och IT; numera JoS –Journalistik och Samhälle) producerade en egen radiojulkalender som sändes internt på skolan.

Ingrid Segerstedt Wiberg besöktes i sitt hem flera gånger av elever som fick sig en historielektion till kaffet.

Den 27 januari, minnesdagen för befrielsen av Auschwitz, anordnade Levande Historia och Länsstyrelsen i V Götaland en dag i Universitetets aula där våra elever medverkade med en film från sin resa till Polen och ett textcollage.

 

ÅR 3 fortsatte resorna till Polen för ettorna och utökades med en språkresa i åk 2 till Berlin, Paris respektive Bilbao. Elever från Spanien återgäldade besöket på våren. Åk 3-eleverna reste på sin inriktningsresa första gången: medieeleverna till London med besök på BBC bl a och EoV-eleverna (Europa och Världen) reste till Berlin och Genève. De besökte Checkpoint Charlie och muren i Berlin och i Genève Röda Korset-muséet och FN.

Vi hade en temavecka om Normalitet, gick på engelsk teater och hade en Historie-maskerad. Akvarellmuséet i Skärhamn besöktes, Stadsvandring i Göteborgs olika stadsdelar startade liksom erbjudande till eleverna i engelska att göra Cambridge Certificate. Under rubriken Gäst från verkligheten kom föräldrar  och berättade om sitt yrke.

Skolan hade sin första studenavslutning med bal på Valand och rektor och bitr. rektorer var inbjudna; alla förstås uppklädda i lång klänning eller frack. Det bjöds god mat och dryck, dansades och hölls tal.

Många evenemang har tillkommit och genomförts en eller flera gånger:

Vi har haft Kina-dag, USA-dag, Kulturdag; besök av RFSU och RFSL; temadagar kring alkohol och narkotika; julbazarer och Operation Dagsverke.

 

… OCH INTERNATIONELLA KONTAKTER

Eleverna i franska har tränat språket en vecka i familj i La Napoule.


Elever i åk 2 på en veckas språkkurs i La Napoule i maj 2005. Här på studiebesök i Cannes som råkade sammanfalla med den stora filmfestivalen.

Skolan har också ett utbyte med en gymnasieskola i Oslo sedan 2013 och elever har besökt varandra.

Vi har haft besök av flera intressanta personer, bl a Jan Eliasson (bitr.generalsekreterare i FN), Gustav Fridolin (språkrör för Miljöpartiet), Bengt Westerberg (f.d. partiledare för Folkpartiet), Johan Norberg (författare och debattör), Cecilia Malmström (liberal politiker och EU-kommissionär), Janne Josefsson (Uppdrag granskning) och Frida Boisen (journalist).

Eleverna har ordnat debattboxning och startat föreningar som Amnestyföreningen, Ingrid Segerstedts internationella förening m fl. Varje år spelas rollspelet På Flykt i Röda Korsets Ungdomsförbunds regi och ett miljörollspel genomförs.

Våra duktiga elever har gått vidare till biståndsarbete, politiskt arbete, studier i internationella relationer, studier till psykolog och journalist m.fl. Nämnas kan Frida Johansson Metso psykolog på RK:s center för torterade flyktingar och i Liberalernas partistyrelse; Clara Henry författare och bloggare och Jonathan Macznik politiskt arbete med migrationsfrågor och mänskliga rättigheter.

Många av de ovanstående inslagen har blivit tradition och genomförs varje år.

En tradition som dock försvinner är ”Vi diggar er” som framförts till alla avgångsklasser.


Anneli och Eva framför ”Vi diggar er” för sista gången i juni 2015.
”EoV:s gemenskap är JoSarnas gemenskap
  ISG och Segerstedt
  Det rockar ju fett!
ISG gör Segerstedt å
Segerstedt gör JoSare
  EoV å JoSare
Allabadamm ej losare
 OH YEAH, TYP VA!”

/Eva Lidholm, Maj 2016